En grumlig framtid för e-cigaretter i Myanmar

Kameran panorerar längs en rad av engångsbruk Flow e-cigaretter, var och en i en olik färgad låda för att beteckna en viss smak, innan du skär till ett bredare skott av skådespelerskan Thin Zar Wint Kyaw, som tillbringar nästa minut puffing suggestivt och blåser rök mot kameran. Bildtexten under Facebook-videon lyder “Let’s flow with me”, tillsammans med en länk till Flow Myanmar-sidan.

I en annan Facebook video, skådespelerska och sångerska Waso Moe Oo unboxes produkter från Flow och en annan kinesisk https://vape.se/ varumärke, Relx, innan förklara priser och olika smaker.

Kändisstödda kampanjer som denna har hjälpt e-cigaretter – elektroniska nikotinleveranssystem som också kallas vapes – att få en liten men lojal följare i Myanmar, särskilt bland unga medelklasskonsumenter. Vape butiker har dykt upp i Yangon och Mandalay, erbjuder engångsbruk samt återanvändbara e-cigaretter och patroner ersättning varierar i pris från K15.000 till så mycket som K1 miljoner.

Men den ökande förekomsten av e-cigaretter har också uppmärksammats av ministeriet för hälsa och idrott. Den 3 oktober 2019 varnade ministeriet på sin hemsida om de negativa hälsoeffekterna av https://vape.se/ och rekommenderade att allmänheten avstår från att använda dem.

Stöd mer oberoende journalistik som denna. Registrera dig för att bli gränsmedlem.

För nu, försäljning och användning av e-cigaretter är fortfarande lagligt eftersom 2006 Control of Smoking and Consumption of Tobacco Product Law inte nämner dem.

Men Dr Aung Tun, rådgivare vid ministeriet för hälsa och idrott, berättade Frontier att ministeriet förberedde sig för att ändra lagen för att förbjuda försäljning och användning av e-cigaretter.

Eftersom det kommer att ta “lång tid” att anta lagändringarna, ministeriet “överväger att vidta förebyggande åtgärder och utfärda order om att förbjuda import och försäljning av e-cigaretter”, tillade han.

Det planerar att fokusera på den roll som importörer, sade Aung Tun, eftersom e-cigaretter antingen smugglas in i Myanmar, eller förs in genom att förklara dem som medicintekniska produkter.

Hursomhelst, sade han, de importeras olagligt.

“Människor brukar importera dessa produkter genom att beskriva dem som medicinering som kan hjälpa någon att sluta röka, men det är inte ett giltigt sätt att föra dem in i landet,” Aung Tun sa. “Det går vilse på grund av bristen på brottsbekämpning.”

Aung Tun sade att detta bara var möjligt genom “korruption”, men brist på klarhet över regeringens politik för e-cigaretter verkar delvis att skylla.

Den nationella tobakskontrollkommittén som leds av ministern för hälsa och idrott kommer att träffas senare denna månad för att ta upp frågan, sade han. “Mötet kommer att tala om processer och vägar för import av e-cigaretter och kommer att komma med handlingsplaner.”

En tjänsteman från Consumer Protection Team, som inspekterar vissa produkter som importeras genom Yangon hamn, såsom livsmedel och hälsoartiklar, sade att det tillät e-cigaretter att föras in i landet eftersom de inte uttryckligen hade förbjudits av ministeriet för Handel.