Vad är ADSL bredband och hur fungerar det?

ADSL är en förkortning av asymmetrisk digital abonnent linje-som i princip hänvisar till bredband via en telefonlinje.

Till skillnad från uppringd, som använder telefonlinjen för att göra en anslutning, fungerar ADSL faktiskt tillsammans med de frekvenser som används för rösttelefonsamtal, så att du kan fortsätta att ringa telefonsamtal när du använder internet. Det möjliggör snabbare dataöverföring via en enda anslutning, men tillåter användare att ladda ner data och göra röstsamtal samtidigt.

ADSL: s särskiljande faktor är att dataflödet är större i en riktning än i den andra – därav namnet “asymmetriskt”. Det är därför nedladdningshastigheter är mycket större än uppladdningshastigheter. Följaktligen marknadsförs ADSL-bredband vanligtvis mot passiva Internetkunder som är beroende av nedladdningar men har liten betoning på uppladdningar. Topphastigheterna för nedladdningar är vanligtvis 8Mb, och topphastigheterna för uppladdningar är vanligtvis under 1Mb.

ADSL-bredband är allmänt tillgängligt i Storbritannien – med täckning tillgänglig för mer än 99% av den brittiska befolkningen. Som sådan, majoriteten av bostäder i Storbritannien har ADSL anslutningar.

För att få din ADSL-anslutning att fungera effektivt behöver du ett ADSL-modem och mikrofilter. Mikrofiltren, som ska levereras av din Internetleverantör, förhindrar sprakande på din telefonlinje medan du använder internet. Om du behöver mer än en eller två, de är oftast tillgängliga för bara några pounds.

ADSL modem routrar förlitar sig på en uppgraderad BT telefonlinje. Du ansluter ADSL-routern direkt till BT-telefonlinjen och det finns inget behov av ett separat modem – bredbandsanslutningen trycks sedan till alla datorer i ditt hem och inom det trådlösa området. De enda gångerna du kan få en ADSL-anslutning utan en BT-telefonlinje är genom en process som kallas access loop unbundling där leverantörer erbjuder en ADSL-tjänst utan att använda en BT-utbyte, vilket gör det möjligt för dem att vara mer konkurrenskraftiga med de priser och tjänster de erbjuder.

Även om du i allmänhet kommer att kräva en BT telefonlinje för att använda ADSL bredband, det finns många olika leverantörer som erbjuder konkurrenskraftiga paket att välja mellan. Kolla in vår bredband jämförelse verktyg för att ta reda på mer.